KAZDAĞLARI
Ana Sayfa
Yeri
Coğrafi Özellikleri
Bitkileri
Hayvanları

Kültür Değerleri

          Geçmiş yaşam

          Antandros Kenti

          Troya Efsanesi

          Sarıkız Efsanesi

          Hasan Boğuldu

          Günümüzde Sarıkız

          Kaz Avlusu

          Şahin Kalesi

Fotoğraf Galerisi

Gezi Güzergahları

Yakın Çevremiz

Uzaklar

Kılavuzluk Hizmetleri

Konaklama

Ziyaretçi Defteri

İletişim




 

Günümüzde Sarıkız

 
   
  <1> <2>  
 

Sarıkız Tepesi’nin üzerinde, yöre halkı tarafından mermer taşlarının harçsız olarak üst üste konulması ile oluşturulan, üstü açık yapıya Sarıkız’ın makamı denilmektedir.

Sarıkız, Türkmenler, Yörükler ve çevre halkı tarafından ermiş bir kişi olarak kabul edilmektedir. Hayatta iken sahip olduğuna inanılan insanüstü güçlerinin  devam ettiğine inanılmaktadır. 

 İnsanlar kendilerince çıkmaza girdiklerinde veya bir takım dilek ve istekleri olduğunda buraya gelmektedirler. Burası bütün insanları kucaklayan, isteklerinin yerine geleceğine   inandıkları, ziyarete açık bir makamdır. Önemli günlerde ve düğünlerde, yöre halkı buraya çıkarak dua etmekte ve kurbanlar kesmektedir.

Sarıkız ‘ın makamı Milli Parklar sınırı içerisindedir. Buraya girmek için Milli Parklardan izin almak gerekmektedir. Yöre halkı genellikle Ağustos ‘un ikinci haftasından sonra, Sarıkıza çıkmayı adet edinmiştir. Bu nedenle Balıkesir Valiliği, sadece yöre halkına, Ağustos ayının 15-25 arasında Sarıkız’a çıkarak orada çadır kurup konaklamalarına izin vermektedir.

Sarıkız’a çıkışta, Türkmenler, Karataş Tepenin eteğindeki Türkmen Yaylasına, Yörükler, zirveler düzlüğünün başlangıç yerinin sol tarafındaki Güllüce bölgesine çadırlarını kurmaktadırlar.

Sarıkız, Türkmenler arasında çok özel bir yere sahiptir. Sarıkız ziyareti,   “Cılbağa gitmek” olarak ifade edilir. Ziyarete gidenlere “Cılbakçı”, Ziyaret arabasına da “Cılbak arabası”  derler. Türkmenler, cumartesi günü Sarıkız'a, pazar günü Baba'ya ve pazartesi günü de Şahtaşlarına olmak üzere üç gün hayır yaparlar. Yöredeki bazı köyler yalnız Sarıkız'a hayır yaparlar.

Sarıkız'ın makamında bir defter bulunmaktadır. Ziyaretçiler dilek ve isteklerini bu deftere yazmaktadır. Bu defter herkes tarafından okunabilmektedir. Bazen bir sevgili evlenmek istediği kimsenin adını ve kendi adını açık açık yazarak Sarıkızın aracılığı ile Allah ‘tan yardım istemektedir. Kim bilir belki bir okuyan olurda gençlerin buluşmasına yardımcı olur. Sevdiğine kavuşmanın dışında istekler, genellikle  çocuk sahibi olmak, hastalıktan kurtulmak,  kısmetinin açılması,  meslek sahibi olmak, bolluk-bereket gibi sıralanmaktadır.

Bu isteklerde bulunanlar isteklerini sembollerle de ifade etmektedirler. Mesela, bebek isteyen, bir bezin içine taş koyarak beşik maketi yapmakta, evlenmek isteyen, duvak bırakmakta, yada gelin maketi yapmakta. Ayrıca mumlar yakılarak ta dilekte bulunulmaktadır.

Ziyarete gelenler, küçük taşları kaldırarak uğur böceği aramaktadırlar. Bulduklarında, dileklerinin kabul olacağına inanmaktadırlar. Taşı uğur taşı olarak yanlarında götürmektedirler. Dilekleri kabul olunca taşı getirip yerine bırakmaktadırlar. 

 

         

 



    

 

                 Fotoğrafların  izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.